blank

3. međunarodni monotematski kongres o virusnom hepatitisu C (3rd International Monothematic Conference on Viral Hepatitis C (IMC-HCV-2016)) od 29.9. - 01.10. 2016.

 

Održana 3. Međunarodna monotematska konferencija o virusnom hepatitisu C

Centar za edukaciju osječkog Crvenog križa u Orahovici mjesto je gdje je održan 3. međunarodni monotematski kongres o virusnom hepatitisu C, u originalu 3rd International Monothematic Conference on Viral Hepatitis C (IMC-HCV-2016).  
Voditelji konferencije bili su prof.dr.sc. Aleksandar Včev, dekan medicinskog fakulteta u Osijeku i prof.dr.sc. George Y. Wu sa Sveučilišta u Connecticutu u SAD-u.
Riječ je o posebnoj konferenciji čiji je cilj bio predstaviti i raspraviti najnovije kliničko upravljanje i stanje istraživanja znanosti o HCV infekciji.
Na svečanosti otvorenja nazočne su znanstvenike pozdravili dekan prof.dr.sc. Aleksandar Včev, orahovački gradonačelnik Josip Nemec koji je zahvalio na izboru Orahovice kao mjesta za održavanje konferencije, te ravnatelj GDCK-a Osijek Marko Đukić.
Među okupljenim su bili prisutni znastvenici Mostafa K. El Awadi i Ashraf Tabll iz Egipta, kao i Kazuhiko Hayashi i Takashi Honda iz Japana.
Imamo tu sreću da smo uspjeli treću godinu zaredom okupiti uistinu vrhunske znanstvenike iz cijelog svijeta koji se bave hepatitisom C i otkrićem novih lijekova.Tako su s nama i ugledni kliničari koji se bave translacijskim istraživanjima, dakle sve ono što u laboratoriju otkriju provode i u praksi.  Iako je tip kongresa predavački, velik dio cijelog događaja temeljen je na otvorenoj diskusiji gdje su svi zajedno raspravljali o tome što možemo napraviti i kojim bismo projektima zajedno mogli sudjelovati u pomoći oboljelima od hepatitisa C  te kako novu terapiju, koja je danas postala dostupna, ali zbog svoje skupoće ne svima, ostvariti pristupačnijom, rekla je doc.dr.sc. Martina Smolić, voditeljica Katedre za farmakologiju i Katedre doktorskog studija Medicinskog fakulteta Osijek.
Kongres je trajao ukupno tri dana. Prvoga dana konferencije prof.dr.sc. George Y. Wu prezentirao je što se novo u proteklih godinu dana dogodilo u istraživačkom radu o virusu, znači što novo znamo o patogenezi , dijagnostici i terapiji, dok je tijekom iduća dva dana konferencije svatko pričao o iskustvima iz svog područja djelovanja, jer svi sudionici se  bave hepatitisom C, ali u različitim dijelovima.
Tako je primjerice prof.dr.sc. Ashraf Tabll iz istraživačkog Centra u Egiptu pričao o tome koliko su blizu otkriću cjepiva protiv hepatitisa C. Kazuhiko Hayashi sa Sveučilišta Nagoya u Japanu pričao je o mutacijama koje su vrlo nezgodne i onemogućavaju terapiju određenih skupina, dok je prof. Takashi Honda s istog Sveučilišta pričao o tome kako liječiti hepatitis C u posebnim skupinama, npr. starih ljudi. Svoj dio predavanja održali su i ugledni znanstvenik Mostafa K. El Awadi iz Caira iz Egipta, te domaći znanstvenici prof.dr.sc. Marko Duvnjak, doc.dr.sc. Tajana Filipec-Kanižaj, doc.dr.sc. Damir Erceg, doc.dr.sc. Lucija Virović Jukić, doc.dr.sc. Ines Bilić Ćurčić, Vanja Vojnović,dr.med., Dario Sabadi, dr.med. i Milan Milošević, dr.med.
Sudionici konferencije imali su priliku iskusiti i podijeliti dojmove i o ljepotama orahovačkog kraja. Tako su tijekom trodnevnog boravka u Orahovici bili u prilici posjetiti vinarije u Feričancima i Kutjevu, te okusiti najfinija vina i gastronomske užitke koje pruža Slavonija.

 

webmail studomat  knjiznica alumni