blank

Galerija Tjedna mozga 2018.

17. Tjedan mozga – Umjetna ili ljudska inteligencija

Studenti i nastavnici medicine i biologije organizirali su još jedan zanimljiv Tjedan mozga. Sve je počelo stručnim skupom za nastavnike biologije na kojem su sudjelovali pozvani predavači. Docent Predrag Pale, izvrsni predavač s Elektrotehničkog fakulteta u Zagrebu, naveo je publiku da sudjeluje u njegovu predavanju tako što su odgovarali na zadana pitanja putem internetske veze s mobitela. Pitanja su bila 'jako teška' jer je auditorij natjerao da zbraja u glavi. Nakon što je primijetio kako su nekad trgovci  pamtili cijene artikala u cijeloj trgovini, a danas je to do suvišno jer su se  pojavili čitača bar-kodova, upitao je koliko brojeva telefona još uvijek znamo na pamet i brojka je bila porazna. Publika nije bila sigurna koliko se šali kad je spomenuo kako njegovi studenti nisu bas jako sigurni u tablicu množenja, a kako bi ozbiljan studij , uz ovu količinu postojećeg znanja, trebao trajati ne 6 već petnaestak godina. Srećom, nakon njega su došle  psihološki lakše, ali fizički napornije teme. Psihologinja Maja Vidaković i trenerica Maja Diklić Dačić natjerale su publiku da se malo protegne.  Uvjerile su nas kako ne pobjeđuju najbolje utrenirani već mentalno najstabilniji. Osim toga, podsjetile su nas kako uspješna tjelovježbe ima veze s percepcijom tijela. Percepciju stvara veliki broj osjetnih senzora koji se nalaze u koži, mišićima i zglobovima , a čije sposobnosti slabe ako se ne krećemo u nastojanju da poštedimo povrijeđeni dio tijela. Dva posljednja predavača –dr. Goran Ivkić i dr. Branka Bartolić došli su sa Hrvatskog instituta za istraživanje mozga. Kao kliničari koji nastoje pomoći  neurološkim pacijentima, podsjetili su nas kako njihovi pacijenti često nose teret problema koji ih pritišću i bole godinama. Njihovi pacijenti godinama su liječili bolove u želucu, iritabilna crijeva, bolove u leđima, a ustvari je tijelo bila samo refleksija njihove stvarne psihičke boli koju užurbana medicina prepunih čekaonica nije imala vremena čuti.
Svi ostali dani manifestacije nisu bili ništa manje zanimljivi što je dokazivao posjet predavanjima i radionicama. Na predavanju dr. Svetlane Tomić tražila se stolica viška – pričala je o dobrim i lošim stranama profesionalnog bavljenja sportom te posljedicama na mozak. Možda je najveće iznenađenje bila prepuna Aula Magna u petak na Poljoprivrednom fakultetu. Predavači, pomaknuti s uobičajenog mjesta, Aule u Rektoratu, bili su uvjereni da ih publika neće naći. No izgleda da osječka javnost, a osobito srednjoškolci,   s veseljem dolaze u prostore novih fakulteta na Kampusu.  Za uzvrat su čuli kako ustvari 'razmišljaju' kompjuterski algoritmi, a kako to radi čovjek (ohrabreni smo kako čovjek još uvijek ima prednost u sposobnostima sinteze); što se događa u mozgu dok vozi bicikl (kompleksna radnja koja potiče brojne kognitivne sposobnosti) i možemo li zaboraviti voziti bicikl (bilo bi to jako teško!); te što se događa mozgu maratonaca (oporavak od maratona traje danima i mjesecima!).
Na kraju su nagrade podijeljene najboljima. Najbolje studentsko predavanje održao je Alen Rončević, na drugom mjestu našli su se Miloš Jovičić i Marko Sablić s duhovitom prezentacijom o mozgu na biciklu, a treće mjesto je odnio Leon Jeđud za sportske ozljede mozga. U radionicama su se iskazale studentice Odjela za biologiju - Dajana Kujundžić , Nikolina Pavlović, Martina Mustač, Natalij Džojić, Marina Hukelj – koje su s djecom cijeli tjedan vježbale moždane vijuge. Na drugom mjestu su se našli medicinari Filip Kovačević i Ivana Galić, dok su treće mjesto podijelile Ema Poznić i Nora Pušeljić.  Zahvaljujući Osječko-baranjskog županiji svi volonteri nosili su uočljive majice s mozgom napravljenim od mišića koje je, samo za ovu priliku, dizajnirao osječanin Marin Balaić. Grad Osijek nagrađenim je podijelio bonove za knjige kako bi dogodine još ponešto naučili i nastavili nas informirati o napretku znanosti.

http://mediaserver.lss.hr/fer/2018/Tjedan_mozgova_Osijek-2018-03-13/Predrag_Pale.mp4

 

webmail studomat  knjiznica alumni