blank

2. međunarodni monotematski kongres o virusnom hepatitisu C (2nd International Monothematic Conference on Viral Hepatitis C (IMC-HCV-2015)) od 24. - 27. 9. 2015.

Medicinski fakultet Osijek i Nacionalni centar za integrativnu medicinu organizirali su 2. međunarodni monotematski kongres o virusnom hepatitisu C (2nd International Monothematic Conference on Viral Hepatitis C (IMC-HCV-2015)) od 24. do 27. rujna 2015. u Hotelu Lug, u Lugu pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta Republike Hrvatske i Zaklade Hrvastke akademije za znanost i umjetnost.
Kronični hepatitis C predstavlja globalnu pandemiju s oko 200 - 250 milijuna ljudi zaraženih diljem svijeta. Iako je prirodni tijek HCV infekcije vrlo raznolik, 15 do 30% pacijenata s kroničnom HCV infekcijom razviti će cirozu jetara. Zbog dugačkog raspona između nastupa infekcije i pojave komplikacija, teret bolesti koje nastaju kao posljedica  HCV infekcije porasti će nekoliko puta u sljedećih dvadeset godina. Napredak u razumijevanju biologije virusnog hepatitis C, patogeneze infekcije te povezanosti strukture i funkcije doveo je do razvoja nevjerojatnih novih opcija u liječenju HCV infekcije. Uvođenjem novih izravno djelujućih antivirusnih lijekova u kliničku praksu skrb o  pacijentima zaraženim hepatitis C virusom se dramatično promijenila u posljednje dvije godine, stoga je prikladno bilo održati kongres u ovo vrijeme.
Voditelji kongresa prof.dr.sc. Aleksandar Včev, dekan Medicinskog fakulteta Osijek i prof. dr.sc. George Y. Wu, voditelj Zavoda za Hepatologiju Sveučilišta u Connecticutu, SAD uspjeli su okupiti ugledne kliničare i znanstvenike iz cijelog svijeta koji su raspravljali o prednostima i ograničenjima nedavno odobrenih novih terapijskih opcija za liječenje HCV infekcije, iznijeli nove spoznaje u patogenezi HCV infekcije te pokušali ponuditi rješenje problema ograničene dostupnosti novih terapijskih opcija. Za razliku od drugih velikih kongresa koji obrađuju različite teme, ovaj kongres je osmišljen kao monotematski za uskospecifičnu skupinu sudionika, te im je na taj način olakšana rasprava, interakcija te posebno suradnja među istraživačkim skupinama.
Konferencija je održavanjem  state-of-the-science predavanja i multidisciplinarnih okruglih stolova u potpunosti uspjela ostvariti svoj cilj, te je imala doista međunarodni karakter sudjelovanjem uglednih kliničara i znanstvenika sa Sveučilišta Connecticut iz SAD-a, Nagoya Sveučilišta iz Japana, Internacionalnog Misr Sveučilišta iz Egipta, te s Medicinskih fakulteta Sveučilišta u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu.  Lug, malo selo bogate tradicije, se pokazao idealnim mjestom za održavanje ovog skupa, jer je pružio jedinstven ugođaj koji je sudionike kongresa dodatno potaknuo na suradnju i promišljanje o novim rješenjima u suzbijanju ovog globalnog javno-zdravstvenog problema.

webmail studomat  knjiznica alumni