• 1
  • 2
  • web 2000 3
  • web 2000 1

'Tjedan mozga' je svjetska kampanja koju je pokrenula organizacija 'Dana Alliance for Brain Initiative'  s ciljem podizanja svijesti o napretku i dobrobitima od istraživanja mozga. U Hrvatsku je došla inicijativom Hrvatskog društva za neuroznanost i prvo se proširila na četiri medicinska fakulteta (Zagreb, Osijek, Split i Rijeka), a zatim i na niz drugih fakulteta i institucija. Organizatori za grad Osijek su Medicinski fakultet, Odjel za biologiju i Agencija za odgoj i obrazovanje Podružnica Osijek, ali nosioci većine aktivnosti su studentska Sekcija za neuroznanost Osijek (SENZOS) i Udruga studenata biologije (ZOA). Kako bi se što bolje predstavile aktivnosti hrvatske neuroznanstvene zajednice okupljene oko Znanstvenog centra izvrsnosti za temeljnu, kliničku i translacijsku neuroznanost (Medicinski fakulteti Zagreb i Osijek) ove su godine odabrane teme; 'Mozak - glad za kisikom i glukozom' te 'Umjetna inteligencija'. Osijek je odabrao i svoju dodatnu temu 'Mozak i sport' kako bi se promovirao utjecaj fizičkog zdravlja na mentalno zdravlje, za što smo dobili podršku Osječko-baranjske županije i grada Osijeka.
Bolesti mozga (moždani udar, epilepsije, autoimune bolesti, tumori, traume, ovisnosti…)veliki su problem zdravstvenog sustava te se procjenjuje kako Europa troši oko 800 milijardi eura na njihovo liječenje ili  35% cjelokupnog zdravstvenog budžet.  Baš zato, velika europska istraživačka platforma HORIZON 2014-2020, financijski podržava translacijsku neuroznanost – bazična istraživanja koja se bave razumijevanjem porijekla bolesti mozga, unapređivanjem njihove dijagnostike i terapije.
U tjednu od 12. do 18. ožujka održat će se niz radionica za učenike osnovnih i srednjih škola u Rektoratu Sveučilišta, na Medicinskom fakultetu ili po školama i vrtićima. Učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna pripremili su izložbu na temu umjetne inteligencije. U Auli Rektorata predviđena su kratka predavanja od ponedjeljka do četvrtka, a u petak će se predavanja premjestiti na Poljoprivredni fakultet. Svoje znanje možete okušati u srijedu, ako se pridružite kvizu ' Pametniji od umjetne inteligencije'. Znanstveni kafić je u petak i bavit će se temom zadivljujuće i zastrašujuće 'umjetne inteligencije' (Kafe Domin). Uključite se i vi! Raspored događanja i korisne informacije potražite na www.mefos.unios.hr ili https://www.facebook.com/senzos.ideje/.

TjedanMozga 2018

 

 

Tjedan mozga 2018. - raspored (.pdf)

Tjedan mozga 2018. - opis predavanja (.pdf)

Tjedan mozga 2018. - opis radionica (.pdf)

Tjedan mozga 2018. - raspored Slavonski Brod (.pdf)

 

17. TJEDAN MOZGA U ŠKOLI PRIMIJENJENE UMJETNOSTI I DIZAJNA OSIJEK
Mladi dizajneri i umjetna inteligencija
         Po šesnaesti puta Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek sudjeluje u svjetskoj manifestaciji Tjedna mozga kroz suradnju s odjelom za neuroznanost Medicinskog fakulteta u Osijeku. Ovo je i dalje jedina škola u Republici Hrvatskoj, kao i tek jedna od dvije škole u Europi, koja aktivno sudjeluje u ovome projektu. Kao i svake godine, mladim likovnjacima i dizajnerima je ponuđena tema koju oni trebaju vizualizirati, a ove godine to je umjetna inteligencija. Radi se o intrigantnoj temi ljudske težnje za stvaranjem svoje mehaničke kopije, savršenog mehanizma ili vječnoga života s neograničenim potencijalom za brže i bolje učenje i stjecanje vlastitog iskustva.
         Nakon zanimljivog predavanja Marije Heffer, profesorice s Medicinskog fakulteta u Osijeku, učenici Škole su se upustili u promišljanje o temi, a vođeni su bili razgovorom sa svojim mentorima. Na samo predstavljanje teme umjetne inteligencije, praksa pokazuje kako ona kod nižih razreda budi asocijacije vezane uz filmove znanstvene fantastike poput Terminatora, Ja robota, Chappieja i slično pa je ponekad teško kod učenika potaknuti prijelaz te uobičajne barijere sa jednostavnih i početnih ideja na neki dublji, simbolički ili apstraktniji likovni govor. Nešto malo kompleksnije, kreativnije i promišljenije ideje većinom dolaze od starijih učenika, što je i logično zbog nastavnoga programa stručnih predmeta koji kod viših razreda sve više razvija ekspresivniji pa i apstraktniji doživljaj likovnosti.
         Tradicionalno, Škola u svojoj Gornjoj galeriji organizira izložbu učeničkih radova Tjedna mozga te omogućuje javnosti uvid u rezultate ovogodišnje manifestacije. Učenici su se nastojali izraziti kroz nekoliko različitih likovnih medija, a koliko daleko su išli u svom promišljanju i kvaliteti realizacije publika ima priliku sama procijeniti posjetom izložbe.
         Autor Pozivnice na otvorenje izložbe povodom međunarodne kampanje Tjedan mozga je učenik 2.b razreda Grafičkog dizajna Domagoj Boras.

POZIVNICA 17 TJEDAN MOZGA