blank

Svjetski dan hipertenzije 2018.

17. svibnja -  Svjetski dan hipertenzije
Medicinski fakultet Osijek, Hrvatsko društvo fiziologa, Hrvatska agencija za hranu, pod pokroviteljstvom Hrvatskog društva za hipertenziju organizirali su obilježavanje Svjetskog dana hipertenzije, 17. svibnja 2018 godine, na Trgu Ante Starčevića u Osijeku.
Glavni čimbenik rizika za razvoj visokog arterijskog krvnog tlaka (hipertenzije) je povećan unos kuhinjske soli prehranom. Nakon toga slijede - prekomjerna tjelesna težina, sjedilački način života, pušenje i prekomjerna konzumacija alkohola.
Zainteresiranim građanima mjeren je arterijski krvni tlak te podijeljene brošure o hipertenziji i potrebi smanjenja unosa soli prehranom te savjeti o zdravijim životnim i prehrambenim navikama.
U ovoj aktivnosti promocije zdravlja sudjelovali su studenti Medicinskog fakulteta Osijek i udruge CroMSIC: Luka Kolar, Ivan Jurkić, Kristina Steiner, Ivan Bali, Laura Jelušić, Iva Sabljić, Marko Čuljak,  Viktor Strmo, Kristijan Bošnjaković, Davor Klepo, Marta Bolješić, Veronika Šikić, Valentin Kordić, te specijalizanti KBC Osijek: Ivan Feldi, Mario Šafer, Gabrijela Thaler Trek i Tvonimir Sitaš. Organizacijski odbor činili su doc.dr.sc. Dubravka Mihaljević,  dr.sc. Marko Stupin, Matija Ivančić, Anja Tomić i prof. dr.sc. Ines Drenjančević (dopredsjednica Hrvatskog društva za hipertenziju). Akciju je pomoglo Gradsko društvo Crveni križ Osijek i volonteri Crvenog križa.

Bolje je spriječiti, nego liječiti, a dobro je na vrijeme početi liječiti! Manje soli – više zdravlja!

U ime organizacijskog odbora
Prof.dr.sc. Ines Drenjančević, dr med
Dopredsjednica Hrvatskog društva za hipertenziju
Medicinski fakultet Osijek

webmail studomat  knjiznica alumni