blank

AAI@EduHr račun

AAI@EduHr je autentikacijska i autorizacijska infrastruktura sustava znanosti i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Sustav AAI@EduHr tehnički je realiziran uporabom distribuiranih LDAP imenika. Svaka ustanova iz sustava MZOŠ, koja je uključena u sustav AAI@EduHr kao matična ustanova, ima vlastiti LDAP imenik u kojemu su pohranjeni elektronički identiteti korisnika iz te ustanove.

Što nudi AAI@EduHr (zašto je važna)?

  • korisnicima, pojedincima: jednostavno, sigurno i pouzdano korištenje svih resursa u sustavu AAI@EduHr uz pomoć jedinstvenog elektroničkog identiteta dobivenog na matičnoj ustanovi
  • matičnim ustanovama (davateljima elektroničkih identiteta): sigurno, pouzdano i efikasno upravljanje elektroničkim identitetima svojih djelatnika, suradnika i studenata kojima je bitno olakšano korištenje različitih mrežnih i mrežom dostupnih resursa, uz minimalnu administraciju
  • davateljima usluga (resursa): veću dostupnost i vidljivost usluge uz pojednostavljenu administraciju i standardiziran proces autentikacije i autorizacije korisnika.

Elektronički identitet u sustavi AAI@EduHr skup je podataka o pojedincu koji se koriste za autentikaciju i autorizaciju korisnika pri pristupanju mrežnim resursima u sustavu AAI@EduHr.

Elektronički identiteti u sustavu AAI@EduHr se koriste za spajanje na Internet u studentskim domovima (StuDOM), spajanje na CARNetove modemske ulaze (CMU), uporabu CARNet Mobile usluge, on-line prijave na tečajeve SRCA, prijave na tečajeve u okviru CARNetova Edupoint programa itd… Također se dodatno koristi i za autentikaciju korisnika na računala u informatičkim učionicama i pripadajućoj knjižnici, te u skoroj budućnosti za autentikaciju korisnika za pristup wireless mreži fakulteta .

Oblik korisničke oznake je oznaka_korisnika@oznaka_ustanove.hr
Ovakav oblik oznake je u skladu s međunarodnim standardima. Bitno je obratiti pažnju da iako je oblik sličan elektroničkoj adresi oznaku elektroničkog identiteta korisnika ne treba miješati ili povezivati s njegovom elektroničkom adresom. Usprkos sličnosti, AAI@EduHr korisnički identitet i elektronička adresa korisnika su različite stvari koje koriste različitu programsku podršku (najbitnija pojedinost je da koriste različite sustave autentikacije na poslužitelju).

Korisnicima koji posjeduju elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr omogućena je i uporaba Eduroam usluge. Ta usluga omogućava korisnicima pristup Internetu na različitim mjestima u Hrvatskoj i Europi pomoću njihovog elektroničkog identiteta.

Vašu lozinku potrebno je povremeno promijeniti na slijedećem linku: https://www.mefos.hr/ldap

Sučelje je na hrvatskom jeziku. Odabirete ”Ažuriranje podataka (za korisnike)”, ulogirate se pomoću Vašeg AAI@EduHr korisničkih oznaka. Nakon prijave imate mogućnost promjene zaporke i određenih osobnih podataka.

webmail studomat  knjiznica alumni