• Studenti
  • Znanstveno-istraživački i stručni rad studenata

Znanstveno istraživački i stručni rad studenata

Studenti Medicinskog fakulteta Osijek mogu se uključiti u rad:

- SenzOS (Facebook: SenzOS, Instagram: tjedan_mozga)

- FizIOs (Facebook: Studentska sekcija za fiziologiju i imunologiju Osijek)
- OSCON (Facebook: OSCON, Instagram: oscon_mefos, web: https://oscon-mefos.com/)

 

Sekcija za neuroznanost Osijek (SenzOs) je sekcija u sklopu Hrvatskog društva za neuroznnost koja djeluje pri katedri za medicinsku biologiju. Sekciju čini skupina mladih entuzijasta, zaljubljenika u neuroznanost s nepresušnim idejama i mnogo dobre volje. Sekcija tijekom godine organizira razne javne aktivnosti s ciljem educiranja stanovništva i studenata, a glavna aktivnost jest Tjedan mozga koji sa sobom nosi dugogodišnju tradiciju, mnoštvo iskustva i novih saznanja. Detalje Sekcije možete pronaći na društvenim mrežama.

 

Studentska sekcija za fiziologiju i imunologiju Osijek (FizIOs) pokrenuta je na inicijativu studenata koje je očaralo predmetno gradivo navedenih kolegija i na inicijativu djelatnika Katedre za fiziologiju i imunologiju koji su studentima odlučili pružiti priliku za daljnje usavršavanje, učenje i iskustva. Sekcija provodi razne javnozdravstvene aktivnosti na lokalnoj i međužupanijskoj razini, a isto tako sudjeluje i na nacionalnim aktivnostima s ciljem ostvarenja suradnje među gradovima i institucijama. Detalje Sekcije možete pronaći na društvenim mrežama.

 

Osijek Student Congress (OSCON) međunarodni je kongres translacijske medicine studenata biomedicinskih znanosti i mladih liječnika. Glavni ciljevi ovog kongresa su stjecanje novih znanja i vještina bitnih za buduću karijeru, sklapanje novih poznanstava zbog razvitka kvalitetne intersektorske suradnje, svladavanje straha od izlaganja na znanstvenom skupu i poticaj znanstvene komponente medicine koja je često zanemarena. Jedan od razloga za inicijativu ovakvog projekta je to što veliki broj liječnika napušta Hrvatsku, a ovakav kongres može poslužiti kao stimulacija studentima i mladim liječnicima za ostanak u državi i pruža im mogućnost izlaganja svojih radova te učenje novih znanja i vještina u svome gradu. Na ovaj način omogućujemo dodatni razvitak akademske zajednice i znanosti u našem gradu i regiji te pružamo studentima mogućnost da naprave svoje samostalne znanstveno-istraživačke radove. Ciljana skupina su svi studenti biomedicinskih znanosti (medicina, medicinsko laboratorijska dijagnostika, sestrinstvo, dentalna medicina, fizioterapija, radiološka tehnologija, dentalna higijena, primaljstvo, farmacija, medicinska biokemija, molekularna biologija veterina, sanitarno inženjerstvo, biologija i kemija) te mladi liječnici. Svake godine biramo temu širokog područja te se kao pasivni i aktivni sudionici mogu uključiti i studenti drugih fakulteta koji su zainteresirani. Znanstveni rad koji se prijavljuje ne mora biti povezan s temom kongresa, te se na taj način pruža još veća uključenost ostalih studijskih programa (npr. Prehrambeno-tehnološki fakultet, Prirodoslovno-matematički fakultet i sl.). Kako bi pružili mogućnost sudjelovanja što većem broju naših studenata kotizacije za studente Sveučilišta J.J.Strossmayera imaju niže cijene od regularnih.