• Znanost
  • Popularizacija znanosti

  Popularizacija znanosti  

DAN MLADIH ISTRAŽIVAČA


2021.

Znanstveni skup „ 3. Dan mladih istraživača “ organizira se po treći put s ciljem okupljanja mladih znanstvenika i istaživača  Sveučilišta Josipa Juraja Strossmayera u Osijeku u okviru svojih sastavnica: Medicinskog fakulteta Osijek, Fakulteta agrobiotehničkih znanosti, Prehrambeno-tehnološkog fakulteta, Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo, Odjela za kemiju, Odjela za biologiju i Odjela za fiziku.
Skup će se održati  30. studenog 2021. godine u prostorijama Medicinskog fakulteta Osijek, Josipa Huttlera 4 u Osijeku, koji je ujedno i organizator ove godine (uz suorganizaciju Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek), te na taj način potaknuti povezivanje mladih istraživača - diplomanata,  doktoranada i poslijedoktoranda.  
Mladi istraživači imat će priliku na ovome skupu prezentirati svoje rezultate istraživanja nastalih izradom disertacija ili sudjelovanja na znanstveno istraživačkim projektima te na taj način sudjelovati u razmjeni, informiranju, razvoju novih znanja i iskustava te poticanju suradnje.  
Na ovaj način težimo povezivanju mladih istraživača, njihovom potencijalu, protoku znanja kroz razmjenu, potičemo suradnju među znanstvenim institucijama, promicanju znanosti te jačanju kapaciteta za istraživački  i znanstveni rad i interdisciplinarnost te stvaramo temelje za buduću suradnju među sastavnicama Sveučilišta J.J.Strossmayera u Osijeku kroz srodna područja znanosti (prirodne znanosti, biotehničke znanosti, biomedicina i zdravstvo).
Sve dodatne informacije o Skupu možete pronaći na https://istrazivaci-os.com.hr/


2020.

Sukladno aktualnoj epidemiološkoj situaciji COVID-19 i dogovoru organizacijskog odbora Dani mladih istraživača 2020. su odgođeni. 

 

2019.

Skup mladih zanstvenika, 23. -24. svibnja 2019. godine

(u prostorima Odjela za biologiju u Osijeku)

Znanstvena konferencija organizirana s ciljem okupljanja mladih istraživača i znanstvenika Sveučilišta u Osijeku.  

https://istrazivaci-os.com.hr/

 

2018.

Skup mladih zanstvenika,14. lipnja 2018. godine

Znanstvena konferencija organizirana s ciljem okupljanja mladih istraživača i znanstvenika Sveučilišta u Osijeku.  

U prostorijama Rektoratu  Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku prvi puta je organizirana znanstvena konferencija Dani mladih istraživača  s ciljem okupljanja mladih istraživača i znanstvenika Sveučilišta u Osijeku. 

NOĆ MLADIH ISTRAŽIVAČA

 

2019.

Europska noć istraživača tradicionalno je održana posljednjeg petka u rujnu, 27. rujna 2019. godine.

Tema ovogodišnje Noći istraživača bila je Tržnica budućnosti na kojoj je posjetiteljima  predstavljena vizija tržnice budućnosti uz vizualne efekte hrane i pića budućnosti. Pomoću modernih tehnologija prezentirana je i hrana budućnosti u organizaciji i predstavljanju Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek u sastavu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Kao predstavnica Medicinskog fakulteta Osijek na Europskoj noći istraživača sudjelovala je prof. dr. sc. Marija Heffer.

FESTIVAL ZNANOSTI

Festival znanosti manifestacija je čiji je cilj približiti znanost javnosti, tijekom koje znanstvenici i studenti popularnim predavanjima, radionicama, tribinama, izložbama i drugim događanjima daju doprinos popularizaciji znanosti i motiviranju mladih ljudi na istraživanje i stjecanje novih znanja.

 

2021.

U okviru 18. Festivala znanosti s temom "Kultura znanosti" Medicinski fakultet Osijek sudjelovao je sa zanimljivim, sadržajnim i edukativnim programom kroz četiri (4) predavanja, šest (6) radionica i šest (6) postera.

 

2020.

Odgođen Festival znanosti zbog epidemiološke situacije COVID-19.

 

2019.

U okviru 17. Festivala znanosti s temom „BOJE“  Medicinski fakultet Osijek sudjelovao je sa zanimljivim, sadržajnim i edukativnim programom kroz jedanaest (11) predavanja, dvanaest (12) radionica i osamnaest (18) postera.

 

2018. 

U okviru 16. Festivala znanosti s temom „Otkrića“  Medicinski fakultet Osijek sudjelovao je sa zanimljivim, sadržajnim i edukativnim programom kroz dvadeset i sedam (27) predavanja, osam (8) radionica, jedna (1) tribina i šesnaest (16) postera.

 

2017.

U okviru 15. Festivala znanosti s temom „Vrijeme“  Medicinski fakultet Osijek sudjelovao je sa zanimljivim, sadržajnim i edukativnim programom kroz devet (9) predavanja, sedamnaest (17) radionica i sedam (7) postera.

 

2016.

U okviru 14. Festivala znanosti s temom „Znanost i umjetnost“  Medicinski fakultet Osijek sudjelovao je sa zanimljivim, sadržajnim i edukativnim programom kroz jedanaest (11) predavanja, sedamnaest (17) radionica i sedam (7) postera.

 

2015.

U okviru 13. Festivala znanosti s temom „Sunce“  Medicinski fakultet Osijek sudjelovao je sa zanimljivim, sadržajnim i edukativnim programom kroz jedanaest (11) predavanja, sedam (7) radionica i tri (3) postera.

TJEDAN MOZGA

 

2021.

20. Tjedan mozga pod nazivom 'Virusi – prevencija i učinci na mozak' te 'Spavanje' 

održan je od 15. – 19. ožujka 2021. godine a sva predavanja dostupna su na Youtube kanalu: 

https://www.youtube.com/channel/UC8TQyK2deeCrT66Ylogsg5w/?guided_help_flow=5


 

2020.

Hrvatski institut za istraživanje mozga (HIIM) Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko društvo za neuroznanost (HDN), kao pridruženi članovi i partneri European Dana Alliance for the Brain (EDAB-a) i ove su godine organizirali manifestaciju Tjedan mozga u Hrvatskoj. 

 

Medicinski fakultet Osijek, njegova studentska Sekcija za neuroznanost SENZOS, Odjel za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Agencija za odgoj i obrazovanje glavni su organizatori  Tjedna mozga za grad Osijek.

 

Tema ovogodišnje manifestacije Tjedna mozga bila je: „Strah, sigurnost i uzori“ a  zbog epiemioloških mjera održavala se u virtualnom okruženju od 16. - 22. ožujka 2020. godine. Predstavljeno je ukupno 35 iznimno zanimljivih video sadržaja na temu straha a dostupni su na YouTube kanalu SenzOS-a 

https://www.youtube.com/channel/UC8TQyK2deeCrT66Ylogsg5w/playlists