Konferencija povodom otvaranja cijepnog punkta protiv HPV-a

Povodom početka uvođenja besplatnog cijepljenja mladih protiv HPV infekcije u Osijeku, 9. studenog 2022. godine na Medicinskom fakultetu Osijek održana je konferencija za medije. Na konferenciji, uz brojne novinare, sudjelovali su dekan Medicinskog fakulteta Osijek prof. dr. sc. Ivica Mihaljević, dr. med., Romana Kovačević iz Odjela za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Osijeka, prof. dr. sc. Loretana Farkaš, prorektorica za nastavu i studente Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, doc. dr. sc. Vesna Bilić-Kirin, dr. med. (školska medicina), izv. prof. dr. sc. Nataša Turić, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, te Petra Galić, studentica Medicinskog fakulteta Osijek, nacionalni dužnosnik za javno zdravstvo u CroMSIC-u.

Već dugi niz godina Međunarodna udruga studenata medicine - Hrvatska, poznatija kao CroMSIC, provodi javno-zdravstvenu i edukativnu kampanju „Budi mRAK“ koja je usmjerena na prevenciju i cijepljenje protiv HPV-a. Na žalost, HPV je uzročnik čak 6 vrsta raka, no na sreću, "lijek" za to postoji. Riječ je o cjepivu koje je, za sve mlade u Hrvatskoj do njihove 25. godine, besplatno i dostupno.

Od ove godine CroMSIC Osijek uspio je realizirati besplatno cijepljenje za mlade u Campusu. Bez uputnice, preko narudžbe na aplikaciji Terminko mladi se mogu prijaviti za cijepljenje protiv HPV-a, dobiti svoj termin, doći i cijepiti se. Cijepi se u 3 doze te se svi mladi obavještavaju preko aplikacije Terminko kada je red za slijedeću dozu.

Cijepljenje je organizirano 3 dana, 10.11., 24.11. i 1.12. u prostorijama studentskog zbora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Ul. cara Hadrijana 8b, 31000, Osijek.

O uspješnosti punkta govori i da je prvi termin 10.11. bio potpuno popunjen s kojim je zaokružen ovaj vrlo uspješan dan s čak 71 cijepljenih. Također, dodani su i novi termini za 24.11. i 1.12. jer su se dosadašnji popunili u rekordnom vremenu!

 

Linkovi:

https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/osijek-organizirao-besplatno-cijepljenje-protiv-hpv-a---750942.html

https://www.osijekexpress.com/2022/11/09/u-osijeku-besplatno-cijepljenje-protiv-hpv-a-za-sve-mlade-do-25-godina/

https://sib.net.hr/dogadjanja/4295262/besplatno-cijepljenje-mladih-protiv-hpv/

https://radio.hrt.hr/radio-osijek/vijesti/u-osijeku-besplatno-cijepljenje-protiv-hpv-a-10430506

https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/osijek-organizirao-besplatno-cijepljenje-protiv-hpv-a---750942.html

https://youtu.be/BByqYyaJwa0

https://www.osijek031.com/osijek.php?najava_id=92980

https://krenizdravo.dnevnik.hr/korisno/najave/budi-mrak-u-osijeku-studenti-medicine-organiziraju-besplatno-cijepljenje-protiv-hpv-a-za-sve-mlade-do-25-godina