Održana svečanost obilježavanja 25. obljetnice Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru

Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru (SUM) u petak je proslavio 25. godišnjicu svoga postojanja i djelovanja.
Dekan Ivan Ćavar naglasio je kako su Medicinski fakultet i SKB Mostar dvije najvažnije zdravstvene ustanove u Hercegovini.


„One su temelj opstojnosti i zalog budućnosti zdravstva u Bosni i Hercegovini, posebno u hercegovačkom kraju. Doista vjerujem da i jedna i druga ustanova imaju svijetlu budućnost pred sobom. Medicinski fakultet postao je moderna institucija koja prati suvremene europske trendove. Mi se trudimo unaprijediti nastavne planove i procese, ulagati u znanstveno-nastavni kadar koji čini temelj fakulteta, potičemo rad studentskih udruga, nagrađujemo izvrsne studente, širimo svoj kapacitet što se tiče biomedicinskih usluga, dovršavamo dentalnu kliniku. To su najvažnije aktivnosti, a ima ih još jako puno“, rekao je dekan Medicinskog fakulteta Ivan Ćavar.
Ravnatelj SKB-a Mostar Ante Kvesić prisjetio se početaka mostarskog Medicinskog fakulteta.


„Nama koji smo radili na tome na početku je bilo smiješno, a danas imamo fakultet koji ima višestruk značaj za bolnicu. Kad smo formirali Fakultet imali smo kliničku bolnicu u osnivanju jer nismo imali ni jednog nastavnika, a danas je u našoj bolnici preko 150 profesora i jedna smo od rijetkih bolnica koje nemaju problem s kadrovima jer svake godine u prosjeku dobijemo 40 novih doktora, a barem pola od njih želi ostati u bolnici - kazao je Kvesić.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović istaknuo je kako je Medicinski fakultet u stanju osigurati potrebu za medicinskim radnicima, liječnicima, specijalistima i drugima, ne samo za SKB u Mostaru, nego i za sustav primarne, sekundarne i tercijarne zaštite u čitavoj BiH, ali i šire.


Na svečanosti obilježavanja 25. obljetnice Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru sudjelovao je i dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku prof. dr. sc. Ivica Mihaljević kojom prilikom je primio i Plaketu za osobit doprinos razvoju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru koja je dodijeljena prof. emer. Antunu Tucaku prvom dekanu Medicinskog fakulteta Osijek.