• Znanost
  • Popularizacija znanosti

Popularizacija znanosti

DAN MLADIH ISTRAŽIVAČA

 

 

2022.

7. listopada 2022. godine održani su 4. Dani mladih istraživača u prostorijama Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek koji je ujedno bio organizator ovogodišnjeg skupa. Cilj ovog skupa je okupljanje mladih znanstvenika i istraživača Sveučilišta Josipa Juraja Strossmayera u Osijeku u okviru svojih sastavnica: Medicinskog fakulteta Osijek,  Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek, Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo, Odjela za kemiju, Odjela za biologiju i Odjela za fiziku.
Mladi istraživači imali su priliku na ovome skupu prezentirati rezultate istraživanja nastalih izradom disertacija ili sudjelovanja na znanstveno istraživačkim projektima te na taj način sudjelovati u razmjeni, informiranju, razvoju novih znanja i iskustava te poticanju suradnje.
Sudjelovalo je ukupno 20 mladih istraživača iz različitih znanstvenih područja koji su svoja istraživanja i rezultate predstavili usmenim izlaganjima. Sve pristigle radove recenzirali su članovi Znanstvenog odbora Skupa.

 

Predstavnici mladih istraživača Medicinskog fakulteta Osijek:
Nenad Čekić
"Utjecaj prehrane majke i međugeneracijske izmjene tipa prehrane na morfologiju jajnika potomaka štakora" / "Influence of maternal diet and intergenerational change in diet type on ovarian morphology in rat offspring"
Tijana Pandurović
"Komparacija radioloških metoda u procjeni invazije karotidnih arterija u pacijenata s malignim tumorom glave i vrata" / "Comparison of radiological methods in the assessment of invasion of carotid arteries in patients with malignant tumors of the head and neck"
Petar Šušnjara
"Pozitivni učinci konzumacije funkcionalno obogaćene hrane na mikrocirkulaciju zdravih mladih ispitanika" / "Positive effect of consumption of functionally enriched food on microcirculation of healthy young subjects"

 

2021.

Znanstveni skup „ 3. Dan mladih istraživača “ organizira se po treći put s ciljem okupljanja mladih znanstvenika i istaživača  Sveučilišta Josipa Juraja Strossmayera u Osijeku u okviru svojih sastavnica: Medicinskog fakulteta Osijek, Fakulteta agrobiotehničkih znanosti, Prehrambeno-tehnološkog fakulteta, Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo, Odjela za kemiju, Odjela za biologiju i Odjela za fiziku.
Skup će se održati  30. studenog 2021. godine u prostorijama Medicinskog fakulteta Osijek, Josipa Huttlera 4 u Osijeku, koji je ujedno i organizator ove godine (uz suorganizaciju Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek), te na taj način potaknuti povezivanje mladih istraživača - diplomanata,  doktoranada i poslijedoktoranda.  
Mladi istraživači imat će priliku na ovome skupu prezentirati svoje rezultate istraživanja nastalih izradom disertacija ili sudjelovanja na znanstveno istraživačkim projektima te na taj način sudjelovati u razmjeni, informiranju, razvoju novih znanja i iskustava te poticanju suradnje.  
Na ovaj način težimo povezivanju mladih istraživača, njihovom potencijalu, protoku znanja kroz razmjenu, potičemo suradnju među znanstvenim institucijama, promicanju znanosti te jačanju kapaciteta za istraživački  i znanstveni rad i interdisciplinarnost te stvaramo temelje za buduću suradnju među sastavnicama Sveučilišta J.J.Strossmayera u Osijeku kroz srodna područja znanosti (prirodne znanosti, biotehničke znanosti, biomedicina i zdravstvo).
Sve dodatne informacije o Skupu možete pronaći na https://istrazivaci-os.com.hr/

 

2020.

Sukladno aktualnoj epidemiološkoj situaciji COVID-19 i dogovoru organizacijskog odbora Dani mladih istraživača 2020. su odgođeni. 

 

2019.

Skup mladih zanstvenika, 23. -24. svibnja 2019. godine

(u prostorima Odjela za biologiju u Osijeku)

Znanstvena konferencija organizirana s ciljem okupljanja mladih istraživača i znanstvenika Sveučilišta u Osijeku.  

https://istrazivaci-os.com.hr/

 

2018.

Skup mladih zanstvenika,14. lipnja 2018. godine

Znanstvena konferencija organizirana s ciljem okupljanja mladih istraživača i znanstvenika Sveučilišta u Osijeku.  

U prostorijama Rektoratu  Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku prvi puta je organizirana znanstvena konferencija Dani mladih istraživača  s ciljem okupljanja mladih istraživača i znanstvenika Sveučilišta u Osijeku. 

NOĆ MLADIH ISTRAŽIVAČA

 

2019.

Europska noć istraživača tradicionalno je održana posljednjeg petka u rujnu, 27. rujna 2019. godine.

Tema ovogodišnje Noći istraživača bila je Tržnica budućnosti na kojoj je posjetiteljima  predstavljena vizija tržnice budućnosti uz vizualne efekte hrane i pića budućnosti. Pomoću modernih tehnologija prezentirana je i hrana budućnosti u organizaciji i predstavljanju Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek u sastavu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Kao predstavnica Medicinskog fakulteta Osijek na Europskoj noći istraživača sudjelovala je prof. dr. sc. Marija Heffer.

FESTIVAL ZNANOSTI

Festival znanosti manifestacija je čiji je cilj približiti znanost javnosti, tijekom koje znanstvenici i studenti popularnim predavanjima, radionicama, tribinama, izložbama i drugim događanjima daju doprinos popularizaciji znanosti i motiviranju mladih ljudi na istraživanje i stjecanje novih znanja.

 

2022.

U sklopu 19. Festivala znanosti Medicinski fakultet Osijek nastavio je s promoviranjem znanstvenih tema za širu publiku sa četiri (4) predavanja, osam (8) radionica i devet (9) postera. Tema ovogodišnjeg Festivala znanost bila je “ŽIVOT”.

 

2021.

U okviru 18. Festivala znanosti s temom "Kultura znanosti" Medicinski fakultet Osijek sudjelovao je sa zanimljivim, sadržajnim i edukativnim programom kroz četiri (4) predavanja, šest (6) radionica i šest (6) postera.

 

2020.

Odgođen Festival znanosti zbog epidemiološke situacije COVID-19.

 

2019.

U okviru 17. Festivala znanosti s temom „BOJE“  Medicinski fakultet Osijek sudjelovao je sa zanimljivim, sadržajnim i edukativnim programom kroz jedanaest (11) predavanja, dvanaest (12) radionica i osamnaest (18) postera.

 

2018. 

U okviru 16. Festivala znanosti s temom „Otkrića“  Medicinski fakultet Osijek sudjelovao je sa zanimljivim, sadržajnim i edukativnim programom kroz dvadeset i sedam (27) predavanja, osam (8) radionica, jedna (1) tribina i šesnaest (16) postera.

 

2017.

U okviru 15. Festivala znanosti s temom „Vrijeme“  Medicinski fakultet Osijek sudjelovao je sa zanimljivim, sadržajnim i edukativnim programom kroz devet (9) predavanja, sedamnaest (17) radionica i sedam (7) postera.

 

2016.

U okviru 14. Festivala znanosti s temom „Znanost i umjetnost“  Medicinski fakultet Osijek sudjelovao je sa zanimljivim, sadržajnim i edukativnim programom kroz jedanaest (11) predavanja, sedamnaest (17) radionica i sedam (7) postera.

 

2015.

U okviru 13. Festivala znanosti s temom „Sunce“  Medicinski fakultet Osijek sudjelovao je sa zanimljivim, sadržajnim i edukativnim programom kroz jedanaest (11) predavanja, sedam (7) radionica i tri (3) postera.

TJEDAN MOZGA

 

2022.

21. Tjedan mozga pod nazivom “Vrtnja – spin, dječja igra, post-covid”  održan je od 14. do 20. ožujka 2022. godine a sva predavanja su dostupna  na Youtube kanalu: 

https://www.youtube.com/c/SenzOS_MEFOS

 

2021.

20. Tjedan mozga pod nazivom 'Virusi – prevencija i učinci na mozak' te 'Spavanje

održan je od 15. – 19. ožujka 2021. godine a sva predavanja dostupna su na Youtube kanalu: 

https://www.youtube.com/channel/UC8TQyK2deeCrT66Ylogsg5w/?guided_help_flow=5

 

2020.

19. Tjedan mozga pod nazivom “Strah, sigurnost i uzori održan je od 12. do 19. ožujka 2020. godine a sva predavanja  su dostupna na Youtube kanalu: 

https://www.youtube.com/c/SenzOS_MEFOS

 

2019.

18. Tjedan mozga pod nazivom “Učenje i pamćenje u životinjskom svijetu (Mozak životinja, Učenje i pamćenje, Mozak i etika)održan je od  11. do 17. ožujka 2019. godine.

 

2018.

17. Tjedan mozga pod nazivom “Mozak i sport (Mozak i umjetna inteligencija, Mozak – glad za kisikom i glukozom, Mozak i sport)održan je  od  12. do 18. ožujka 2018. godine.

 

2017.

16. Tjedan mozga pod nazivom “Gladni mozak  (Neurogastronomija, Prve tri su najvažnije, Mozak i prostorodržan je  od  13. do 19. ožujka 2017. godine a predavanja su dostupna  na Youtube kanalu: 

https://www.youtube.com/c/SenzOS_MEFOS

 

2016.

15. Tjedan mozga pod nazivom “Neurobiologija netrpeljivosti  (Dječji mozak; Empatija, tolerancija i netolerancija; Suradnja lijeve i desne hemisfere mozga)održan je od  14. do 20. ožujka 2016. godine.