Medicinski fakultet Osijek ima novouređene prostore

Riječ je o investiciji vrijednoj 4,5 milijuna kuna kojom je uređeno više od 800 četvornih metara prostora za potrebe studenata.


Na Medicinskom fakultetu Osijek u ponedjeljak su svečano otvoreni novouređeni nastavni prostori kojima će se znatno unaprijediti nastavni procesi i ostvariti potencijali koje ta važna ustanova nedvojbeno ima, a koji se u prvom redu odnose na privlačenje inozemnih studenata, posebice njemačkih, koji trenutno upisuju drugu godinu Integriranog preddiplomskog i diplomskog studija Medicina na njemačkom jeziku.


Uz dekana Medicinskog fakulteta Osijek, prof. dr. sc. Ivicu Mihaljevića, u obilasku novih prostora bili su ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin, prorektor Sveučilišta J. J. Strossmayera, prof. dr. sc. Drago Šubarić, ravnatelj KBC-a Osijek doc. dr. sc. Željko Zubčić i prvi dekan Medicinskog fakulteta Osijek, prof. emer. Antun Tucak.


Ulaganje za znanost


Riječ je o investiciji vrijednoj 4,5 milijuna kuna kojom je uređeno oko 800 četvornih metara: Kabinet kliničkih vještina, Katedra za anatomiju i neuroznanost, Znanstveni centar izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju, Zavod za mineralni metabolizam te prostori za studente i studentske sekcije.

- Ovime smo proširili nastavne kapacitete Fakulteta, što je bitno za oko 1050 studenata koji već studiraju na našem fakultetu i sve one koji će to tek početi s novom akademskom godinom. U tome nam je puno pomoglo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a, na čemu zahvaljujem ministrici Tramišak, no većinu smo financirali vlastitim sredstvima, preko znanstvenih projekata i dohodovnih studija. Pomogla nam je i Osječko-baranjska županija, a pomažu nam i Grad Osijek i Sveučilište - rekao je Mihaljević, izrazivši nadu kako će se i Medicinski fakultet u budućnosti preseliti u Gacku ulicu, gdje je planirana izgradnja novog KBC-a Osijek.

Dragan Vulin istaknuo je da Grad Osijek ima izvrsnu suradnju s Medicinskim fakultetom i osječkim KBC-om te kako se ovakvim ulaganjima Osijek sve više pribiližava tomu da postane znanstveno i medicinsko središte istoka Hrvatske, ali i šire.

- Nedavno smo predstavili pilot-projekt gradskih stipendija u kojem nam je partner i Medicinski fakultet, jer smo kadar koji on obrazuje prepoznali kao deficitarni i zbog toga mi je drago što će studenti imati bolje uvjete nego do sada - rekao je Vulin.


Studenata sve više


Župan Ivan Anušić dodao je kako OBŽ sve vrijeme aktivno sudjeluje u rješavanju svih problema osječkog KBC-a, u što je do sada utrošio 4,5 milijuna kuna preko raznih projekata, no da je ipak najveći onaj novog KBC-a.

- Objedinjeni hitni bolnički prijem upravo se dovršava, a nadam se kako će se vrlo brzo početi graditi i novi KBC, jer se prikupljanje sve potrebne dokumentacije približava kraju te se kreće u njegovo projektiranje. To je najveći projekt na istoku Hrvatske od njezina osamostaljenja i na njegovu ostvarenju radit ćemo sinergijski svim političkim i drugim snagama - poručio je Anušić.

Ministrica Nataša Tramišak čestitala je dekanu Mihaljeviću na povećanju broja studenata Mediciskog fakulteta, kojih će od ove godine biti oko 1300, istaknuvši kako je to dokaz da medicinska znanost i deficitarna medicinska zanimanja imaju perspektivu u Osijeku i OBŽ-u.

- Medicinski fakultet Osijek može se i treba nametnuti kao vrhunska znanstvena institucija koja će studentima pružiti potrebnu kvalitetu znanja i obrazovanja - rekla je Tramišak, dodavši kako je iz fondova EU-a u proteklom razdoblju bilo dostupno tri milijarde kuna, od čega su 253 milijuna uložena u Osijek i OBŽ. "Tu govorimo o ulaganjima u dostupniju primarnu zdravstvenu zaštitu, Objedinjeni hitni bolnički prijem, Znanstveni centar izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju, a čekaju nas nove prilike i novi fondovi te će ulaganja ubuduće biti minimalno onakva kao dosadašnja", rekla je Tramišak.


GRADNJA NOVOG KBC-a U GACKOJ


Što se tiče izgradnje novog KBC-a, Tramišak je rekla kako je do sada u njega uloženo 35 milijuna kuna za izradu dokumentacije, a novac za gradnju morat će tražiti iz drugih izvora. “Trenutno imamo tri velika infrastrukturna projekta koja trebaju promijeniti sliku zdravstvenog sustava. To su Nacionalna dječja bolnica u Zagrebu, KBC Split i KBC Osijek, čija je zajednička vrijednost veća od osam milijardi kuna te se već traže načini financiranja preko Europske investicijske banke ili drugih međunarodnih izvora financiranja”, rekla je Tramišak.




Glas Slavonije

Prilog Osječke TV o Novim prostorima Medicinskog fakulteta Osijek :

(izvor: Osječka TV; Youtube)



Akademska četvrt 27.09.2022. prilog Osječke TV (izvor: Osječka TV; Youtube)