MEDICINSKI FAKULTET OSIJEK SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU OBILJEŽIO 25. OBLJETNICU SAMOSTALNOG RADA I 45 GODINA STUDIRANJA MEDICINE U OSIJEKU

U dvorani Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku 24. studenoga 2023. godine svečano je obilježeno 25 godina od osnutka Medicinskog fakulteta Osijek i 45 godina studiranja medicine u Osijeku. Svečanosti koja je održana pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske odazvalo se je oko četiri stotine uzvanika, a među njima predstavnici svih važnijih institucija s lokalne i državne razine, što dovoljno govori o važnosti koju Medicinski fakultet Osijek Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ima, ne samo za Osijek i Slavoniju nego i za cijelu Hrvatsku.

Kao jedan od mlađih medicinskih fakulteta u Hrvatskoj, Medicinski fakultet Osijek danas prati svjetske trendove u usvajanju novih nastavnih sadržaja, najsuvremenijih tehnologija i oblika provođenja nastave kako bi studenti koji ga završe bili na najvišoj mogućoj razini osposobljenosti za suvremene potrebe tržišta te stručne i etičke zahtjeve struke.


Tradicija studiranja medicine

1979. godine otvoren je dislocirani Studij medicine u Osijeku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Zahvaljujući dislociranom Studiju medicine, ključni odjeli tadašnje Opće bolnice Osijek stekli su status klinika Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te na taj način pokrenuli razvoj sveučilišne klime u Općoj bolnici Osijek i trend njezina prerastanja u Kliničku bolnicu Osijek 1992. godine. Završetkom izgradnje zgrade temeljnih biomedicinskih znanosti, s ukupnom površinom 2.479 m2, i osiguravanjem materijalnih sredstava, ispunjeni su uvjeti za osnivanje samostalnog medicinskog fakulteta 1998. godine. Danas je Fakultet moderno visoko učilište koje izvodi kvalitetno obrazovanje na svim razinama sveučilišnih studija (prijediplomski, diplomski, integrirani, doktorski i specijalistički studiji) utemeljen na suvremenim kliničkim i znanstvenim spoznajama. Fakultet provodi znanstveno-istraživački i stručni rad u znanstvenom području biomedicine i zdravstva, znanstvenim poljima temeljne medicinske znanosti, kliničke medicinske znanosti i javno zdravstvo.


Medicinski fakultet Osijek danas

U posljednjih nekoliko godina Fakultet je doživio velike razvojne promjene. Akademske godine 2020./2021. Fakultet je otvorio vrata stranim studentima osnivanjem Sveučilišnog integriranog prijediplomskog i diplomskog studija Medicina na njemačkom jeziku, koji je prvi takav studij u Hrvatskoj. Danas na Fakultetu ukupno studira oko 1.000 studenata, od kojih njih 80-ak s njemačkog govornog područja - Njemačke, Austrije i Švicarske. U rujnu 2022. godine Fakultet je svečano otvorio više od 800 m2 novouređenih i opremljenih nastavnih, znanstveno-istraživačkih i studenskih prostora čime je zaokružena investicija vrijedna 4,5 milijuna tadašnjih hrvatskih kuna. Učinjenom adaptacijom i opremanjem Medicinski fakultet Osijek ostvario je preduvjete za nastavni rad u modernim kabinetima za usavršavanje kliničkih vještina i suvremenim anatomskim secir-salama. Također, adaptirani su prostori namijenjeni za znanstveno-istraživački rad u sklopu Znanstvenog centra izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju, te studentski prostori i prostori za rad studentskih udruga.

Najrecentnije ostvarenje Fakulteta svakako je upis prve generacije studenata na Sveučilišni integrirani prijediplomski i diplomski studij Farmacije u akademskoj godini 2023./2024. Ovaj studij nastao je kao odgovor Sveučilišta na zahtjeve tržišta rada, a rezultat je višegodišnjeg zalaganja Medicinskog fakulteta Osijek i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek kao partnera za pokretanje ovog atraktivnog i potrebnog studijskog programa.


Na Medicinskom fakultetu Osijek, od početka samostalnog rada 1998. godine do danas, diplomu je steklo 2.817 studenta. Od toga je 1.466 doktora medicine, što je prosječno 60 doktora medicine godišnje. Ostalih 1.351 student diplomu je stekao na prijediplomskom i diplomskom studiju Sestrinstvo ili Fizioterapija koji su se na Fakultetu izvodili do akademske godine 2017./2018. te na prijediplomskom i diplomskom studiju Medicinsko-laboratorijska dijagnostika koji se izvode i danas. Do sada na Fakultetu obranjeno je 369 doktorata medicinskih znanosti. Medicinski fakultet Osijek uveo je i akreditirao 7 sveučilišnih specijalističkih studija koji su velikom broju liječnika specijalizanata iz našeg područja omogućili da ovaj dio obrazovanja u sklopu specijalističkog usavršavanja doktora medicine obave bliže mjestu svog rada i stanovanja. Kako bi sveukupna djelatnost Fakulteta funkcionirala i istovremeno se razvijala brine 251 zaposleni djelatnik Fakulteta. Od toga je 141 nastavnik na znanstveno-nastavnim radnim mjestima, 67 na suradničkim radnim mjestima (asistenti i viši asistenti), 5 na nastavnim radnim mjestima, 7 laboranata i viših laboranata, te 31 djelatnik na nenastavnim radnim mjestima.


Proslava 25. obljetnice osnutka Medicinskog fakulteta Osijek

Svečana proslova 25. obljetnice osnutka Medicinskog fakulteta u dvorani Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku okupila je gotovo 400 gostiju, izaslanika Predsjednika Hrvatskog sabora, izaslanika Predsjednika Vlade Republike Hrvatske, zastupnika u Hrvatskom saboru, državnih dužnosnika, biskupa đakovačko-osječkog, akademika, rektora, prorektora, dekana, prodekana, profesora, nastavnika, djelatnika, studenata, alumnija, te prijatelja Medicinskog fakulteta Osijek. Nakon pozdravne riječi dekana Fakulteta prof. dr. sc. Ivice Mihaljevića, slijedili su prigodni govori zamjenice gradonačelnika Grada Osijeka gospođe Jasenke Crnković, župana Osječko-baranjske županije gospodina Mate Lukića, akademika Ivice Kostovića, počasnog doktora znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku prof. dr. sc., prof. h. c. Dragana Primorca, rektora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku prof. dr. sc. Vlade Guberca, u ime Predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Zvonka Kusića, državnog tajnika Ministarstva znanosti i obrazovanja gospodina Ivice Šuška, te izaslanika Predsjednika Vlade Republike Hrvatske gospodina Tomislava Dulibića, državnog tajnika u Ministarstvu zdravstva. Nakon pozdravnih govora prikazan je film o Medicinskom fakultetu Osijek čiju je realizaciju pomogla Akademija za umjetnost i kulturu Sveučilišta u Osijeku. U ime Uredničkog odbora Monografije Medicinskog fakulteta Osijek izdane povodom obilježavanja 25. obljetnice samostalnog rada Fakulteta, prof. dr. sc. Ines Drenjančević, prodekanicu za znanost Fakulteta, predstavila je ovo vrijedno djelo koje je u  475 stranica saželo put rasta i razvoja Fakulteta, te predstavilo što Medicinski fakultet Osijek predstavlja danas. Svečana proslava 25. obljetnice Medicinskog fakulteta Osijek popraćena je dodjelom povelja, plaketa i zahvalnica zaslužnim institucijama, ustanovama i pojedincima za izniman doprinos i zasluge za osnivanje i razvoj Medicinskog fakulteta Osijek, za dugogodišnju uspješnu suradnju s Fakultetom te za istaknut rad na Fakultetu. Svečanost su svojim glazbenim programom uveličali Vokalni ansambl Brevis pod vodstvom dirigentice prof. art. dr. sc. Antoanete Radočaj-Jerković, te slavonski Tamburaški sastav Taman.