Obilježavanje Svjetskog dana štitnjače 2023.

Uoči Svjetskog dana štitnjače, 20. svibnja, održana je javnozdravstvena akcija ''Svibanj mjesec leptira'' - NosiLeptira na Trgu Slobode u Osijeku. Događaj je organizirala Studentska sekcija za endokrinologiju i dijabetologiju Medicinskog fakulteta Osijek u suradnji s Kliničkim zavodom za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja Kliničkog bolničkog centra Osijek te Hrvatskom udrugom za bolesti štitnjače pod pokroviteljstvom Grada Osijeka i Studentskog centra u Osijeku.


Hrvatska je jedna od zemalja s najvećom stopom porasta karcinoma štitnjače u svijetu – 10/100.000 stanovnika godišnje. Cilj akcije je podizanje svijesti o bolestima štitnjače, ali i slanje važne poruke svima onima koje je dotakla ova bolest da nisu sami. Također, cilj je educirati građane kako se nositi i prihvatiti bolest koja utječe na svakodnevne aktivnosti i kvalitetu života. Inicijator obilježavanja Svjetskog dana štitnjače je ''Thyroid Federation International'', krovna svjetska asocijacija čija članica je i Hrvatska udruga za bolesti štitnjače s kojom se u suorganizaciji obilježava Svjetski dan štitnjače 25. svibnja. Obilježavanje ovog dana podupiru i najutjecajnije sestrinske organizacije kao što su Europsko društvo za štitnjaču (ETA), Američko društvo za štitnjaču (ATA) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).


Uz svesrdnu pomoć dekana Medicinskog fakulteta Osijek, prof. dr. sc. Ivice Mihaljevića te Kliničkog zavoda za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja KBC-a Osijek, građani su imali priliku educirati se o bolestima štitnjače te dobiti savjete specijalista nuklearne medicine.