PROJEKT “MEDICINSKI POTVRĐENO”

PROJEKT “MEDICINSKI POTVRĐENO”
Zaštita javnosti od netočnih informacija o temi zdravlja i medicine


Medicinski fakultet Osijek prva je visokoobrazovna ustanova u Hrvatskoj kojoj je preko poziva Agencije za elektroničke medije odobren projekt "Medicinski potvrđeno". On se temelji na suradnji medicinske znanosti, medija i pacijenata s ciljem uspostavljanja nove i na znanosti utemeljene procedure provjere informacija iz medija i poticanja kvalitetnog novinarstva, ali i zaštite javnosti od neprovjerenih i netočnih informacija o temi zdravlja i medicine.

Predstavljanje projekta i uvodna konferencija priređeni su na osječkom Medicinskom fakultetu, gdje je dekan MEFOS-a, prof. dr. sc. Ivica Mihaljević, najvažnijomocijenio činjenicu da se u hrvatskom prostoru prepoznala potreba za realizacijom ovakvih projekata kako bi se osnažila javnost i postala otpornija na dezinformacije, poluinformacije i lažne informacije.


Jedno istraživanje provedeno 2018. pokazalo je da su lažne informacije o zdravlju na drugom mjestu i da ih se 41,6 posto odnosilo na teme o zdravlju. Najosjetljivija populacija koja trpi zbog objave dezinformacija su pacijenti, a onda tek zdravstvena i znanstvena javnost i šira zajednica - kazao je dekan prof. dr. sc. Ivica Mihaljević.

Voditeljica projekta je prof. dr. sc. Ines Drenjančević, koja je ističe da u projektu sudjeluje šest specijalista i subspecijalista iz različitih područja koji pokrivaju sva područja biomadicine i zdravstva.


Želimo imati interaktivnu platformu kojom ćemo rezultate svog rada prezentirati javnosti. Platforma će biti interaktivna u smislu da će korisnici moći postavljati pitanja vezana uz objave koje budu vidjeli u medijskom prostoru - istaknula je prof. dr. sc. Ines Drenjančević.



Projekt je vrijedan 200.000 eura

Projekt “Medicinski potvrđeno” vrijedan je 200 tisuća eura, a u 100-postotnom je iznosu financiran iz fonda NextGenerationEU. Medijski partner na projektu su Radio Slavonija iz Slavonskog Broda i neprofitni Radio FM92, a treća strana u projektu sami su pacijenti kao konzumenti medijskih sadržaja, i to u prvom redu ranjive skupine. Riječ je o Društvu multiple skleroze Brodsko-posavske županije i Društvu za zaštitu od dijabetesa Osijek. Predviđeno trajanje projekta je 24 mjeseca, te se njegov završetak očekuje 31. kolovoza 2025.


http://www.glas-slavonije.hr/537304/3/Zastita-javnosti-od-netocnih-informacija-o-temi-zdravlja-i-medicine