„Hod 5 do 12“

Poštovani,


U okviru akcije „Lov na tihog ubojicu“, čiji su ciljevi promocija zdravoga načina života, podizanje svijesti o opasnostima vezanim uz arterijsku hipertenziju, i ukazivanje na neprepoznate čimbenike rizika ove bolesti, Medicinski fakultet Osijek, Hrvatsko društvo za hipertenziju i Hrvatska liga za hipertenziju uz suorganizaciju grada Osijeka te Kineziološkog fakulteta Osijek,  organizira „Hod 5 do 12“ u više hrvatskih gradova.

Hod „5 do 12“ će se u Osijeku održati u petak, 4. ožujka 2022. godine u 11:55 sati na osječkoj Promenadi, hodom od Mosta mladosti do Mosta dr. Franje Tuđmana, kako bi se probudila svijest o važnosti tjelesne aktivnosti u borbi protiv debljine i pretilosti.

4. ožujka se obilježava Svjetski dan debljine, koja je prisutna kod više od 650 milijuna odraslih osoba na globalnoj razini i jedna je od najvećih javnozdravstvenih briga 21. stoljeća. Prema posljednjim rezultatima Europske zdravstvene ankete (EHIS) u Hrvatskoj svaka druga odrasla osoba ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu. Posebno treba naglasiti kako debljina nije problem samo odraslog stanovništva,  već se javlja u sve ranijoj životnoj dobi te donosi dugoročne i ozbiljne posljedice na zdravlje djece. Procjenjuje se da oko 90% bolesnika s hipertenzijom također ima visceralnu pretilost, dok je vrlo mali postotak bolesnika normalne tjelesne težine.

Ovim putem Vas pozivamo da nam se pridružite u „Hodu 5 do 12“, kako bismo zajedničkom sinergijom upriličili ovaj događaj, a samim time skrenuli pozornost i potaknuli pojedince na zdravije životne navike.



U ime organizatora


prof. dr. sc. Ines Drenjančević, dopredsjednica HDH

izv. prof dr. sc. Ana Stupin, članica UO HDH

prof. dr. sc. Ivica Mihaljević, dekan Medicinskog fakulteta Osijek

Petar Šušnjara, mag. med. lab. diag., član HDH i Hr Lige za hipertenziju