Svjetski dan hipertenzije obilježava se 17. svibnja svake godine, a mjesec svibanj je posvećen promotivnim akcijama u svezi prevenciji i liječenja te bolesti. U tom smislu Studentska sekcija za fiziologiju i imunologiju (FizIOS) Medicinskog fakulteta Osijek i Hrvatsko društvo za hipertenziju organizirali su nekoliko aktivnosti
-odrzavanje promotivne podjele materijala vezanim uz kontrolu krvnog tlaka i smanjenje unosa kuhinjske soli u ponedjeljka 17.5. na Trgu Ante Starcevica, od 9-12 h (studenti i mladi liječnici);
-postavljanje postera s informacijama o hipertenziji i povezanim bolestima u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici tijekom slijedećeg tjedna,
-13h isti dan- online (MsTeams, javni pristup) okrugli stol na temu neliječene hipertenzije i srčane bolesti, bubrežnih bolesti i rezultata smanjenja unosa soli.
-Prvi rezultati EH-UH 2 projekta (Epidemiologija hipertenzije u Hrvatskoj 2; financiran od strane Hrvatske zaklade za znanost, voditelj prof.dr.sc. Bojan Jelaković) pokazuju da provedba Strateškog plana za smanjenje unosa soli hranom kao i ostale aktivnosti koje se provode od strane Hrvatskog drustva za hipertenziju i pridruženih stručnih društava polako donose plod- naime u razdoblju od 2008-2019 unos kuhinjske soli hranom smanjen je na razini stanovništva RH za 1,6 g ili 13,7% (s 11,6 g u 2008 na 10g u 2019); štoviše, muškarci su vise smanjili unos soli od
žena. Prosječna vrijednost krvnog tlaka smanjila se za 3,4/1,9 mmHg.
Iako naizgled male brojke, istraživanja su pokazala da smanjenje krvnog tlaka za samo 2 mmHg (odnosno unosa soli za 2.5 g) za 10—15 godina dovodi do smanjenja smrtnosti za 20% od kardiovaskularnih bolesti, te obolijevanja od KV bolesti za 25%: Na razini RH to bi značilo između 2300-4700 smrti manje.
Također se povećala svjesnost o važnosti smanjenog unosa soli koja je još uvijek PREVELIKA, jer su preporuke WHO da je dnevna konzumacija NaCl do 5 g.
-Stoga, trebamo nastaviti naše zajedničke napore i povećati unos svježeg voća i povrća, smanjiti konzumaciju industrijski prerađene hrane i ne dosoljavati hranu- malim koracima prema važnim promjenama- manje soli, više zdravlja!